Pfau Ernő (1935-2021)

Elhunyt Pfau Ernő Professzor Úr

A néhai Dr. Pfau Ernő 2021. szeptember 29-én, életének 86. évében örökre eltávozott közülünk Dr. Pfau Ernő egyetemi tanár, professor emeritus, a tudós, a kutató, a tudományszervező, doktori iskolaalapító, hallgatók tudományos vezetője, volt tanszékvezető, intézetigazgató, rektorhelyettes. Még felsorolni is sok, mennyi funkciót töltött be Pfau professzor úr aktív és nyugdíjas életútja során. Ugyanakkor a magas beosztások, az elvállalt feladatok mellett a szó nemes értelmében ember tudott maradni. Közvetlensége, rugalmassága, kiemelkedő munkabírása és emberszeretete a fiatal tudós korosztály elismerését is kivívta. Egyénisége példamutató volt - és kell, hogy legyen - mindnyájunk számára. Az ősz hajú, tekintélyt parancsoló Pfau professzor már megjelenésével is bizalmat és tiszteletet keltett, ugyanakkor fiatalabb vagy idősebb munkatársaival közvetlen baráti viszonyt tartott fenn. A szűkebben vett szakmai érdeklődésén túl az értelmiségi lét szinte minden területén tájékozott volt. Bölcs ember - mondták, hiszen míves tudását, amelyet megszerzett vagy mestereitől megkapott, mindig igyekezett átadni tanítványainak, szűkebb vagy tágabb közösségének. Választékos előadásmódjával, lényeglátásával aktív korának a legjobb előadói között tartották számon. Új ötletek, eredmények generálása, befogadása és a múlt értékeinek elismerése egyaránt jellemezte személyiségét. Tisztelettel emlékezett meg egyik utolsó előadásában a legnagyobb tanítómesteréréről - Dr. Gönczi Iván professzorról -, miközben fiatalabb munkatársai, a doktori iskola hallgatói számára adta át gyakorlati tapasztalatait.

Dr. Pfau Ernő 1959-ben szerzett mezőgazdasági mérnöki oklevelet a Debreceni Mezőgazdasági Akadémián. Ezt követően a balmazújvárosi termelőszövetkezetben dolgozott, mint főagronómus.

Dr. Pfau Ernő 1962. június 1-től állt intézményünk alkalmazásában. Tudományos segédmunkatárs, tanársegéd, majd 1967-től 1976-ig egyetemi adjunktusként, 1976-89 között egyetemi docensként dolgozott. 1989. július 1-i hatállyal egyetemi tanári kinevezést kapott a Vállalatgazdaságtani Tanszékre. Dr. Pfau Ernő 1992-94 között a Vállalatgazdaságtani Tanszék tanszékvezetői feladatait látta el. 1994-től az Agrárökonómiai és Menedzsment Intézet intézetigazgatója. 1983-89 között a Debreceni Agrártudományi Egyetem rektorhelyettesi feladatainak ellátására kapott megbízást.

Oktató, nevelő munkáját több mint négy évtizeden keresztül rendkívül magas színvonalon látta el. A Vállalati gazdaságtan c. tantárgy felelős oktatójaként széles szakmai tudással, gyakorlati tapasztalattal oktatta a termelési alapok, a gépesítés, a szántóföldi növénytermesztés, növényvédelem, az anyagi érdekeltség, a tervezés, az üzemelemzés vállalati kérdéseivel összefüggő ökonómiai ismereteket. A tantárgy oktatásának állandó fejlesztésében, a gyakorlat számára is fontos ökonómiai módszerek kidolgozásában jelentős szerepet vállalt tudományterületén. Nívódíjas tankönyveiből ezrek sajátíthatták el az agrárökonómiát, a logikus gondolkodást. Tanítványai elmélyülhettek a vállalati kalkuláció és elemzés rejtelmeiben, az üzleti tervezésben, az ágazati ökonómia aktuális kérdéseinek megválaszolásában. Számos hallgatót készített fel tudományos pályára, doktori fokozat megszerzésére, részt vett szaktanácsadási tevékenységben, a karon folyó szakmérnök képzésben is.  

Tudományos tevékenysége szervesen kapcsolódott oktató-nevelő munkájához. A szántóföldi növénytermesztés ökonómiai kérdéseivel, fejlesztési terveivel, gyakorlati alkalmazásával foglalkozott munkássága során. Tudományos kutató munkájának eredményei a gyakorlat számára ma is rendkívül fontosak. Tudását szaktanácsadó tevékenysége során igyekezett átadni. Kutató munkájának eredményeit több mint 100 tudományos közleményben, tanulmányban, kutatási jelentésben, valamint két disszertációban foglalta össze.

Tagja volt az MTA Agrárgazdasági Szakbizottságának, valamint a DAB Mezőgazdasági Szakbizottság Agrárökonómiai Munkabizottságának. Jelentős kezdeményező szerepet vállalt a Debreceni Universitas keretében 1993-ban induló közgazdasági szak létrejöttében.

Dr. Pfau Ernő olyan menedzser szemléletű kiváló oktató volt, aki a tananyag korszerűsítésében, az oktatás módszertanában, valamint a Debreceni Üzemtani Iskola kialakításában, annak továbbvitelében kimagasló eredményeket ért el. Munkásságát számos állami- és szakmai testület ismerte el. Más kitüntetések, elismerések mellett tulajdonosa az Újhelyi Imre-díjnak, a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettnek, a Debreceni Agrárkutatásért Emlékéremnek, továbbá, amire nagyon büszke volt, anyaintézményétől Dr. Kádár Béla-díjat vehetett át.

Dr. Pfau Ernő egyetemi tanár az agrárfelsőoktatás területén több mint 40 éven át nagy szakmai tudással végzett oktatási és tudományos tevékenysége, kiemelkedő munkája elismeréseként 2005-ben, amikor 70-ik életévét betöltötte, Professor Emeritus címet kapott.

A kedves és tiszteletnek örvendő nagytudású professzor úr immár nincs köztünk. Távozásával családjában, tanítványai és barátai körében űrt hagyott maga után, melynek betöltése lehetetlen.

A szakmai közösség, amelyet oly nagy odaadással, hozzáértéssel és szeretettel vezetett, most fogja csak igazán megérteni, mekkora értéket vesztett a professzor úr örök nyugovóra térésével.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Dr. Nábrádi András
egyetemi tanár

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 17:55