Dékáni köszöntő

1Tisztelt Érdeklődő!

Sok szeretettel üdvözlöm a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar megújult honlapján! A Kar internetes oldala ablak a világra, ahol mindenki megtalálhatja, ami közösségünkkel kapcsolatban érdekli.

A debreceni közgazdasági képzések története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Az itt zajló oktatási és kutatási tevékenység hazai és nemzetközi szinten is elismert, hallgatóink Magyarország és a határon túli térségek szinte teljes területéről, illetve a világ több 50 országából érkeznek, míg oktatóink tudományos eredményeit a legjelentősebb külföldi és magyar gazdasági folyóiratokban publikálják és hivatkozzák. Végzett hallgatóink között szép számmal akadnak vállalati vezetők minden olyan területen, ahol a gazdaságtudományi szaktudás hasznosítható, de megtalálhatjuk köztük a magyarországi és európai közigazgatás meghatározó munkatársait és egyetemi tanárokat, kutatókat is.

Hallgatóink négy felsőoktatási szakképzésen, kilenc alapképzésen és tizennégy mesterképzésen folytathatják tanulmányainkat, képzéseink jelentős része angolul is elérhető. A gazdálkodás- és szervezéstudományok kérdései iránt tudományos szinten érdeklődő diplomások az Ihrig Károly Doktori Iskolában kezdhetik meg PhD tanulmányaikat magyar és angol nyelven. A gazdaságtudományi képzések mellett Karunk kínálatában agrártudományi, sporttudományi, bölcsészettudományi és pedagógiai szakok is elérhetőek. A Karon tanuló hallgatói közösség, amely létszámát tekintve a legnagyobb Debreceni Egyetemen, színességében is összetartó csapatot alkot. A Debreceni Egyetem és a Gazdaságtudományi Kar által kínált, országosan is párját ritkító közösségformáló tényezők között megtaláljuk az esetenként több évtizedes hagyományokkal rendelkező rendezvényeket (például a Gólyabált, a Felezést, a Sárgulást vagy a Nyugat-európai Tanulmányutat), a tehetséggondozás nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, modellértékű intézményrendszerét (a Tudományos Diákkörök mellett a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programját, a különféle szakkollégiumokat és a mentorprogramokat), illetve az akár a teljes megélhetést fedezni képes ösztöndíjrendszert is.

A Gazdaságtudományi Kar képzései és kutatásai szervezése során folyamatosan figyelemmel követi a nemzetközi és hazai gazdasági környezet alakulását, fontosabb tendenciáit. A Kar oktatói-kutatói állománya a legfrissebb, versenyképes tudással vesz részt a tanításban, illetve a kutatásokban is. A Gazdaságtudományi Kar kiterjedt vállalati kapcsolati tőkéje eredményeként a versenyszféra számára is készítünk elemzéseket, jelentéseket, illetve képzéseinkbe a gyakorlati szféra felkészült tagjai is bekapcsolódhatnak. A kari kutatási tevékenység fókuszában, a Debreceni Egyetem prioritásként kezelt témaköreihez igazodva, az egészségipar gazdasági kutatásai, az élelmiszergazdaság gazdasági-piaci elemzései, a sporttudományok egyes kérdéseinek elemzése, illetve az ipari szereplők versenyképességének hazai és nemzetközi szintű elemzése áll. A Kar oktatói és kutatói gyakorta kapcsolódnak be a Debreceni Egyetem más szervezeti egységein zajló kutatómunkába, illetve kiterjedt nemzetközi kutatói együttműködéseket is ápolnak. Az oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés és innováció mellett nagyon fontosnak tartjuk a tudományközvetítés terén ellátott szerepünket is.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar minden intézete és tanszéke, valamennyi munkatárs nevében is kellemes böngészést kívánok! Munkatársaimmal együtt örömmel állunk rendelkezésükre!

Tisztelettel:
Prof. Dr. Fenyves Veronika
dékán

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 13. 13:45