DEViK – Egyetemistából sikeres vállalkozó: Gasztronómiai innováció kanapébeszélgetés

„Bízom benne, hogy fellebbentjük a fátylat a titkokról, receptekről, hogy ilyen fiatal emberek, hogyan rendelkezhetnek már olyan háttérrel és munkatapasztalattal, ami sokszor 40 vagy 50 pluszos személyek esetén jelenik csak meg”

hangzott el a felvezetés Dajnoki Krisztinától, a DEViK elnökétől a keddi Üzleti Innovációs Klub eseményen. A kanapébeszélgetésen három olyan fiatal vállalkozó és cégvezető vett részt, akik mindannyian a Debreceni Egyetemen szerezték közgazdász diplomájukat és közös bennük, hogy központi szerepet tölt be az életükben a gasztronómia.
 

a


„Talán mondhatom, hogy a vénámban van a vendéglátás, mert már a ’90-es évek végén apának 9 étterme volt egyszerre és vitt magával étteremből étterembe, összetolt székeken aludtam, terítővel betakargatva” – mondta Boros József, a Beer and Wurst étterem tulajdonosa, akinek nagy álma volt, hogy egyszer ő is mutatni tudjon valamit magából. Mai napig kap tanácsokat édesapjától, akár arra vonatkozóan is, hogy véres hurkát kellene kínálni az Adventi vásárban, viszont saját üzleti érzékét az is hűen alátámasztja, hogy a külföldi hallgatókra alapozva Mindenszentek napján is kinyitotta az étterme kapuit és ezzel „olyat árultak, mint még soha”, rekord bevételű napot zártak.
Lakatos Gergely 2010 és 2012 között már gyakornoki félállást töltött be üzletfejlesztési menedzserként a Panyolai Szilvórium Kft-nél. Ezt követően „2013-tól annyi új ötlettel álltam elő, hogy megkaptam az ügyvezetői pozícióval kapcsolatos feladatokat, amit 26 éves koromban nagy ellenállás nélkül el is fogadtam” – számolt be Lakatos Gergely karrierje indulásáról, amit számos szervezeti és egyéni díj is követett a 2022-ig elért piacvezető szintig. Az elmúlt másfél évben a menedzsmenti létet megpróbálta áttranszformálni egy tanácsadói és vállalkozói szerepbe, amiben „a magunk idejét osztjuk be, a magunkéért dolgozunk, ami teljesen más érzés, mint menedzserként dolgozni”.   
Egyetemista évei alatt is már belekóstolt Nagy Bence a munka világába, először biztosítói területen, később gyrosos futárként, pizzasütőként, majd mesterképzéses felvételijét követően Derecskén, az almafeldolgozáson keresztül került közelebb a gasztronómiához, de már korábban is azt vallotta, hogy „a konyhában van a legjobb buli”. A BBQ és a grill vonal volt az, amit a legjobban szeretett, kiment Bristolba és Londonba is azzal a céllal, hogy megismerje, milyen grilléttermek vannak. Megálmodta, hogy fog csinálni egy grillezőt, de inkább BBQ-s helyet, itt Kelet-Magyarországon és azzal nagyon nagyot fog ütni. Másodmagával Grillakadémia néven sikeresen kezdte működtetni a koncepcióját, amiben „megvolt az a vadromantika, amire mindenki vágyott, hogy parázson, faszénen készítik el a három fogást” és a Debreceni TV-nek is gyártottak adást. Családi és magánéleti okokból egy éve már a 2017. óta működtetett hibridsövény vállalkozására fókuszál és kiszállt a Grillakadémiából.   
A kanapébeszélgetés vendégei egyetértettek abban, hogy eddigi életük legnagyobb kihívása a COVID-19 világjárvány volt, ami alapjaiban rengette meg a vendéglátást és a gasztronómiát. Viszont ez az időszak fontos tanulságokat hozott és átgondolásra adott lehetőséget.

a


 
A sikeres vállalkozói léthez a meghívott vendégek azt javasolták, hogy már előzetesen nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a számvitelre, a jogra és azokra a gazdasági összefüggésekre, amiket kimagaslóan kamatoztatni lehet a saját vállalkozás működtetésében. Továbbá „a jó döntések meghozásához nagyon sok rossz döntést kell meghozni” majd a hibákat felismerve tanulni azokból.

a


 
A DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete november 21-én szervezi meg a félév utolsó DEViK rendezvényét, a DEViK Mentorklub-ot, ahol akár tíz sikeres cégvezető közül választhatnak mentort az érdeklődők és életre szóló szakmai támogatót találhatnak maguk mellé. A szervezők nem csak azokat a személyeket várják, akikben már megfogalmazódott vállalkozói ötlet, hanem azokat is, akik inspirációt gyűjtenének, és szívesen csatlakoznának másokhoz egy csapatba. A választható mentorok listája és az eseményre való reakció a következő linken keresztül érhető el: https://forms.gle/RJjLjpBBnFWGjmZx9. Bővebb információ a szervezet közösségi média felületén található: https://www.facebook.com/DEViK.Klub.    

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 11. 15. 09:12