Vidékfejlesztés, Turizmus- és Sportmenedzsment Intézet

Az Intézet mai tevékenységi köre az intézményi reform eredményeként ma háromirányú. Magába integrálja a

  • Vidékfejlesztési és Regionális Gazdaságtani Tanszéket
  • Turizmus- Vendéglátásmenedzsment Tanszéket
  • Sportgazdasági és –menedzsment Tanszéket

A vidékfejlesztést 1993 óta gondozza az intézet, illetve annak jogelődje. A vidékfejlesztés területén ma már a következő szakokban van meghatározó szerepe:

  • Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc alapképzés
  • Vidékfejlesztési agrármérnöki MSc mesterszak
  • Regionális és térségi vidékfejlesztési szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak

Az intézet fő kutatási profilja a regionális erőforrások feltárására, kiaknázására és a különböző fejlesztési programok regionális és térségi hatásainak vizsgálatán alapul.

Az Intézet munkatársai két doktori iskolában vesznek részt:

  • Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
  • Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola

A Kar fejlesztési törekvéseinek eredményeként a korábban a vidékfejlesztés részét képező Turizmus- Vendéglátásmenedzsment, valamint új irányként a Sportgazdasági és
-menedzsment tanszékek integrálódnak az Intézetbe.

A turizmus és vendéglátás oktatása másfél évtizedes hagyományokkal bír az intézet keretei között. Önálló szakká, illetve tanszékké alakulását a társadalmi igények ösztönözték, amit a meghirdetett BSc szakokra való jelentkezés évek óta meggyőzően bizonyít. A vidéki turizmus különböző ágai a fejlett országokban a gazdaság „nehéziparának” számítanak, amit reményeink szerint követnek a magyarországi lehetőségeink is.

A sportgazdaság és menedzsment új profilja az intézetnek, létrehozását az életmódváltozás és a regionális igények indokolták. A Tanszék akkreditált szakjára (Sportszervező BSc) való jelentkezés újabb, a profilba vágó szak (sportközgazdász MSc) létesítésére ösztönzi a Tanszéket. A társadalmi igények jelentkezését a Tanszék munkáját látva olyan súlyúnak látja az Egyetem, hogy több kar együttműködésében az egyetem egyik regionális kitörési pontjaként tekint erre az interdiszciplináris oktatási-kutatási területre.

Frissítés dátuma: 2019.09.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.