Gazdálkodástudományi Intézet

A Gazdálkodástudományi Intézet jogelődje az 1955/56-os tanévben Debrecenben létrehozott Üzemtani Tanszék. A három fővel megalakult szervezeti egység létszáma az oktatott tárgyak bővülésével folyamatosan növekedett. A mezőgazdasági számvitel, a statisztika, majd később az operációkutatás, számítástechnika mg. alkalmazása, marketing stb. tantárgyak bevezetésével, továbbá a hallgatói létszám gyarapodása következtében a ’80-as évek elejére az Agrártudományi Egyetem legnagyobb szervezeti egységévé alakult. A 90-es évek kezdetén a tanszék munkatársai hozták létre a jelenlegi doktori iskola jogelődjét, számos szak létesítésében vettek részt, kiemelkedő eredményeket értek el a tehetséggondozásban. Az elmúlt 60 év során a korábbi Üzemtani tanszékből 7 önálló szervezeti egység vált ki és kezdte el önálló fejlődését.
Sokszoros átalakulást követően 2014. augusztus elsejével alakult a GTK szervezeti egységeként a Gazdálkodástudományi Intézet, melyhez három tanszék tartozik: a Vállalatgazdaságtani-, a Vállalkozásfejlesztési-, valamint az Üzemtani és Üzleti tervezés tanszék.
Az Intézet a következő szakokat gondozza: Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc alapszak (szakvezető: Dr. Nábrádi András), Gazdasági agrármérnök MSc mesterszak (szakvezető: Dr. Szűcs István), Vállalkozásfejlesztés MSc mesterszak (szakvezető: Dr. Nábrádi András), Vállalatirányítás és kontrolling szakirányú továbbképzési szak, szakközgazdász, illetve szakreferens képzés (szakvezető: Dr. Nábrádi András). Az Intézet munkatársai közül Dr. Bai Attila, Dr. Nemessályi Zsolt és Dr. Nábrádi András törzstagjai az Ihrig Károly Gazdálkodás- és szervezéstudományok Doktori iskolának, vezető oktatói pedig tudományos vezetői tevékenységet látnak el.

Az intézet számos, a vállalkozási szféra neves szereplőivel alakított ki és hozott létre ún. kihelyezett tanszéket: Gazdasági-szakkommunikációs, (Szaktudás Kiadó Ház ZRt., Budapest), Élelmiszergazdasági Integrációs (Master Good Cégcsoport, Kisvárda), Marketing és Kereskedelmi, (Discimus Üzleti Akadémia, Debrecen), Üzemtani Gyakorlati, (Agrárgazdaság Kft, Debrecen), Regionális Területfejlesztési, (Bold Agro Kft., Derecske), Vállalkozásfejlesztési és Innováció-menedzsment (XID-XANGA Investment & Development Group. Debrecen). Az intézet munkatársai gondozzák az APSTRACT tudományos folyóiratot, szervezik a kétévente megrendezésre kerülő AVA-AGRIMBA Kongresszust. (Aspects and Vision of Applied economics and Informatics)

Frissítés dátuma: 2019.01.10.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ