Statisztika és Módszertani Intézet

Az Intézet elsősorban a matematikai, statisztikai és az ökonometriai módszertan oktatásában és alkalmazásában vesz részt. A diverzifikáltságból adódik az is, hogy együttműködési partnerei között megjelennek a szakmai szervezetek, az önkormányzatok és a vállalatok, amelyekkel aktívan együttműködik számos kutatási és fejlesztési területen. Az Intézet munkatársai saját szakterületük kimagasló elméleti és gyakorlati szakembereinek számítanak. Kiemelkedő oktatói tevékenységük is elismerésben részesült kari és egyetemi szinten egyaránt, melynek köszönhetően számos hallgatójuk ért el kimagasló tudományos eredményt versenyek, publikációk és kiválósági ösztöndíjak keretében. Az Intézetben jelenleg több magyar és külföldi PhD hallgató végez kutatómunkát. Az Intézet tudományos tevékenységére az aktív hazai és nemzetközi szereplés a jellemző, kutatóink az elmúlt években számos kutatási témában vettek részt, konferenciákon szervezőként és programbizottsági tagként közreműködtek.

Az Intézet jellemző kutatási profiljai: Az operációkutatási, döntéstámogatási módszertan, amelyek elsősorban a bizonytalanság, illetve kockázat figyelembe vételére irányulnak az ágazati és komplex mezőgazdasági döntések megalapozása során. Fogyasztói és döntéshozói attitűdök vizsgálata feltételes választási modellek (discrete choice modeling) alkalmazásával. Vezetői információs rendszerek szerepe a döntéshozatalban. Kockázati tényezők feltárása és gazdasági vizsgálata a sertéságazatban. Ágazati gazdaságtani elemzések. A vidékfejlesztésre vonatkozó döntéseket megalapozó információs rendszer kidolgozásában való részvétel. Termés szimulációs modellek integrálása a gazdaságelemzési rendszerekbe. Preferenciatérképezés. Energiaültetvények gazdaságosságának vizsgálata.

 

Intézetigazgató: Dr. Balogh Péter, egyetemi tanár

Intézeti adminisztrátor: Varga Mónika, ügyvivő-szakértő

Professor Emeritus:

Intézeti tanszékek

 

PhD hallgató:

Frissítés dátuma: 2021.11.24.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.