Statisztika és Módszertani Tanszék

A Statisztika és Módszertani Tanszék jelenlegi formájában 2019. októberében jött létre. Gyökerei viszont az 1980-as évekig nyúlnak vissza. A tanszék oktatási tevékenysége szerteágazó, meghatározó tárgyai: Statisztika, Biometria, Általános kutatásmódszertan és Operációkutatás, e tárgyak oktatása öt egyetemi karon folyik (GTK, MÉK, TTK, BTK és Partiumi Egyetem). A tanszék aktívan részt vesz a FOSZ, a BSc és az MSc képzések, illetve több doktori iskola oktatásában, olyan tantárgyakkal, mint Statisztika, Biometria, Általános kutatásmódszertan, Operációkutatás, Döntéstámogató rendszerek, Regionális elemzések módszerei, Logisztikai tervezés, Logisztikai teljesítmény mérése és menedzsment, Készletgazdálkodás.

A tanszéken folyó kutatások: A klímaváltozás hatása a növényi termésekre. A precíziós mezőgazdaság matematikai algoritmusainak fejlesztése. Termés szimulációs modellek integrálása a gazdaságelemzési rendszerekbe. Valódi többváltozós módszerek alkalmazása a gazdaságtudományi kutatásokban. Operációkutatási, döntéstámogatási módszertani kutatások, amelyek elsősorban a bizonytalanság, illetve kockázat figyelembe vételére irányulnak az ágazati és komplex mezőgazdasági döntések megalapozása során. Kockázati tényezők feltárása és gazdasági vizsgálata a sertéságazatban. Ágazati gazdaságtani elemzések. A vidékfejlesztésre vonatkozó döntéseket megalapozó információs rendszer kidolgozásában való részvétel. Például a talajhasználat, növény, jövedelmezőség összefüggéseinek feltárása egy adott térségben.

Munkatársaink

 

Bővebb információ a munkatársakról. (Főbb kutatási területek, főbb oktatott tárgyak)

Frissítés dátuma: 2020.10.01.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.