Gazdasági- és Pénzügyi matematika Tanszék

A Gazdasági- és Pénzügyi matematika Tanszék a 2014. augusztusában megalakult Ágazati Gazdaságtan és Módszertani Intézet jogutódjaként létrejött Statisztika és Módszertani Intézet része. Korábban a Kutatásmódszertan és Statisztika Tanszék része volt, majd abból vált újonnan megalakult, külön nem önálló tanszékké. A tanszékvezetői posztot jelenleg Dr. Kovács Sándor egyetemi docens úr tölti be.

A Bolognai folyamat megindulásáig a matematika oktatása több féléven keresztül valósult meg. A BSc és MSc képzés kibontakozása után az oktatott tananyag jobban strukturálódott és egy- illetve két félévre szűkült. A tanszék jelenlegi oktatási köre mind a Gazdaságtudományi (GTK), mind a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karra (MÉK) kiterjed. Témáját tekintve pedig lefedi a matematika fontosabb területeit az alapképzésben, illetve mesterképzésben. A tantárgyak célja a felsőbb matematika alapjainak megismertetése, amelynek során az egyváltozós függvények differenciál- és integrálszámításával, a többváltozós függvények szélsőértékének meghatározásával, a többváltozós egyenletrendszerek megoldásával és a kombinatorika és valószínűségszámítás alapjaival foglalkozunk.

Ezek mellett a tanszék legújabb oktatási tevékenysége során bekapcsolódott mindkét Kar (GTK és MÉK) angol nyelvű képzésébe, valamint a nagyváradi és kisvárdai kihelyezett képzésekbe is.

A tanszék kutatási területe rendkívül sokrétű annak köszönhetően, hogy módszertani támogatást nyújt más kutatásokhoz elsősorban statisztikai elemzésekben, számítógépes szimulációkban és többváltozós módszerek alkalmazásában, amely egyben a tanszék fő erősségét is jelenti. A kutatások eredményei megtalálhatóak neves nemzetközi és hazai tudományos lapokban. A tanszék munkatársai ugyanakkor résztvevői az OTKA és TÁMOP pályázatoknak. A módszerek alkalmazása mellett intenzív kutatás folyik az élelmiszerbiztonság, illetve fogyasztó preferenciák az élelmiszeriparban történő azonosítása témakörében is. 

Munkatársaink

Bővebb információ a munkatársakról. (Főbb kutatási területek, főbb oktatott tárgyak)

Frissítés dátuma: 2020.10.01.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.