Vidékfejlesztési és Regionális Gazdaságtani Tanszék

A tanszék jogelődje 1995-ben alakult. Előzménye, hogy a 90-es évek elején lejátszódó nagyszabású agrármérnök tantervi reform során figyelem irányult azokra az új társadalmi elvárásokra, amelyek az európai analógiáknak megfelelően hazánkban is megjelentek. Ennek megfelelően szükségessé vált a természeti-, társadalmi- és gazdasági erőforrások átfogó értékelése a klasszikus, termelő mezőgazdaság szempontrendszerén túl is. Az 1993-ban indult vidékfejlesztési szakirány tantárgyi szerkezete kiemelten kezelte a természeti erőforrások integrált értelmezését és a hagyományos mezőgazdaságon túli hasznosítását, a vidéki társadalom jellemzőinek bemutatását, a humán erőforrások fejlesztését.

A szakirány folyamatos fejlesztésével a tanszék 1999-ben akkreditációra dolgozta ki a vidékfejlesztő agrármérnök egyetemi alapképzési szakot, amely elfogadásra került, így 2001. szeptemberétől indulhatott az új szak, melynek gondozását a tanszék látta el. A Bolognai rendszer bevezetése óta a tanszék több szak kidolgozásában és oktatásában is meghatározó szerepet vállal, így pl.

  • Vidékfejlesztési  agrármérnöki szak BSc, ( angol és magyar nyelvű képzés),
  • Vidékfejlesztési agrármérnöki MSc szak (angol és magyar nyelvű képzés),
  • Regionális és környezeti gazdaságtan MSc

Illetve a tanszék ezen szakok angol nyelvű képzésének kidolgozásában és oktatásában is aktívan részt vesz.

Ezek mellett a GTK-n és a MÉK-n folyó számtalan szak oktatásában vállal szerepet.

A tanszék oktatási tevékenységébe integrált fontosabb tárgyak:

  • Vidékfejlesztés, regionális gazdaságtan, vidékgazdaságtan, regionális politika és településfejlesztés, szak- és üzleti tanácsadás, integrált területfejlesztés

A tanszék részt vesz a tudományos továbbképzésben. Témavezetői feladatokat lát el a vidékfejlesztéssel kapcsolatos PhD témák kidolgozásában.

Munkatársaink

Bővebb információ a munkatársakról. (Főbb kutatási területek, főbb oktatott tárgyak)

Frissítés dátuma: 2021.06.25.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.