Tudomány határok nélkül

2019, december 2 - 13:53
Csaknem száz fiatal kutató mutatta be tudományos eredményeit a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, valamint Állam- és Jogtudományi Kar közös konferenciáján. A nemzetközi tanácskozáson több tudományterület képviseltette magát.

A két kar rendszeresen rendez szakmai tanácskozásokat különböző témakörökben, hogy segítse a hallgatók tudományos munkáját, tanulmányi előmenetelét. Az Interdiszciplinaritás a régiókutatásban című nemzetközi konferenciát idén kilencedik alkalommal szervezték meg, melyhez ezúttal a szintén több éves múltra visszatekintő rendezvény, A jog tudománya, a mindennapok joga című tanácskozás is csatlakozott.

Szikora Veronika a DE ÁJK dékánja köszöntőjében kiemelte a két kar közötti együttműködés jelentőségét és a fiatal kutatók konferenciákon való szereplésének fontosságát. Pető Károly a DE GTK dékánja pedig a konferencia tudományos utánpótlásban betöltött szerepét, az előadók és kutatási témák sokszínűségét hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a két kar a Társadalomtudományi Doktori és Habilitációs Tanácsban is együttműködik, így az első közös szervezésű konferencia akár hagyományteremtő is lehet.

A rendezvény szervezésében a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei levéltára is részt vett. Szálkai Tamás főlevéltáros, mint ötletgazda az első konferenciára emlékezett vissza, ahol nyolc fiatal kutató adott elő, míg idén már tíz szekcióban közel száz előadás hangzott el a Böszörményi úti campuson.

A plenáris előadások is a tudományterületi együttműködés jegyében zajlottak. Szűcs Lászlóné Siska Katalin, egyetemi docens „Musztafa Kemal Atatürk, Te örök! Mitől lehet Atatürk politikája a mai napig hivatkozási alap a legkülönbözőbb politikai irányzatoknak?” címmel, Szakály Zoltán, egyetemi tanár pedig a „Fenntartható élelmiszer-fogyasztás. Illúzió vagy realitás?” címmel tartott előadást.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.