Innovatív HR a Debreceni Egyetemen

2019, november 18 - 09:21
Job-hopping, ipar 4.0, tehetségmenedzsment, HR branding – a munkaerőpiac aktuális kihívásait vitatták meg a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán szervezett szimpóziumon, ahol kiderült, hogyan lehet megszerezni és megtartani a kiváló munkaerőt.

A szakemberek szerint nincs munkahiány Magyarországon, csak a megfelelő munkaerő kevés, akiket nemcsak megszerezni, hanem gyakran megtartani is komoly feladat a munkáltatóknak. 

- A mai munkaerőpiaci-helyzet egy új szakma létrejöttét is szükségesé tette. Ez nem más, mint a HR brander, akinek az a feladata, hogy vonzóvá tegye a tehetséges és generális kompetenciákkal rendelkező munkavállaló számára az adott céget. Ő az, aki meggyőzi a potenciális munkaerőt arról, hogy náluk karrierlehetőség, állandó motiváció, kellemes munkakörnyezet és megfelelő munkatársak várják a leendő dolgozót. Ugyanis, ha a z - és hamarosan már az alfa – generáció nem kap munkaélményt, akkor életbe lép nálunk a job-hopping jelenség, ami annyit tesz, hogy akár néhány hónap után új, számukra jobb munkahelyet választanak – részletezte Dajnoki Krisztina, a DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója a III. Debreceni HR Szimpózium és Szakmai Fórumon.

A pénteki rendezvényt ezúttal is a Humán Szakemberek Országos Szövetségével (HSZOSZ), a Debreceni HR Klubbal, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

- A szimpózium sikerét jól mutatja az előadók és a résztvevők nagy száma, hiszen csaknem százan érkeztek az ország minden részéről. Ez egyben jelzés arra is, hogy hiánypótló szerepet tölt be ez a fórum, amely különböző aspektusokból foglalkozik a humán tőke aktualitásaival – hangsúlyozta Szakály Zoltán, a DE GTK tudományos és stratégiai dékánhelyettese.

Az innovatív HR – Kihívások a XXI. századóban című tanácskozáson szó volt többek között az aktuális trendekről a humánerőforrás gazdálkodásban, a tehetségmenedzsmentről, valamint az ipar 4.0 munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól is.

- Mára szinte napi gyakorlattá vált, hogy a technológiai fejlesztésekhez a humánerőforrást is hozzá kell igazítanunk. Ezt egyrészt a munkavállalóink folyamatos átképzésével, valamint a fiatalok - akár már az általános iskolások - megszólításával igyekszünk elérni. Emellett a Debreceni Egyetemmel is régóta szoros kapcsolatot ápolunk, a vállalatnál évente csaknem 60 hallgatót fogadunk gyakorlaton, közülük egyre többen duális képzésben vesznek részt, és sokan a diploma megszerzése után is nálunk maradnak. A munkaerő-utánpótlást segíti az egyetemmel való folyamatos egyeztetés is, hogy a képzéseket olyan irányba mozdítsuk el, ami mindkettőnk számára előnyös – nyilatkozta Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője, aki előadást is tartott a témában. 

A szimpóziumon a cég- és HR vezetőkön túl startup vállalkozások, tanácsadó cégek, valamit multinacionális vállalatok, illetve az akadémiai szféra is képviseltette magát. Új információkat szerezhettek és hasznos tapasztalatokkal, kapcsolatokkal gazdagodhattak a rendezvényen részt vevő hallgatók is.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.