Birkózó legenda a DE-n

2019, október 9 - 08:40
Megnyerte hazánk századik olimpiai aranyérmét, irányítása alatt pedig összesen 84 Európa-, világ- és olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar birkózó válogatott. Szakmai sikereinek titkát árulta el Hegedűs Csaba kedden a Debreceni Egyetemen.

- Nyolcévesen tévedem be először az edzőterembe, azóta rögeszmémmé vált a birkózás – idézte fel személyes emlékeit Hegedűs Csaba a Debreceni Egyetem sportszervező szakos hallgatóinak tartott előadása kezdetén. A kétszeres Európa-bajnok sportoló a DE GTK Sportgazdasági és  -Menedzsment Tanszék meghívására érkezett a városba, hogy szakmai tapasztalatait megossza a jövő szakembereivel.


- Egy olyan sportágat választottam, amely nemcsak a fair play-re tanított meg, hanem arra is, hogy a szőnyegen egyedül magamra számíthatok, és onnan mindig csak egy jöhet le győztesen. Csakúgy, mint a való életben. Ez a kitartás és akaraterő kellett ahhoz, hogy a napi edzés és a versenyek mellett – míg mások szórakoztak – én a vizsgáimra készültem és jogi doktori címet szereztem – emlékezett vissza a legendás sportoló, aki aktív pályafutását befejezve 11 évig dolgozott szövetségi kapitányként. Csapata - melyben olyan kiváló birkózók kaptak helyet, mint Növényi Norbert - összesen 84 Európa-, világ- és olimpiai bajnoki címet szerzett.


De nemcsak a válogatott irányításával, hanem a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként is beírta magát a magyar sporttörténelembe. 23 év alatt 16 világversenyt szervezett hazánkban, előfordult, hogy kilátástalan helyzetben is.


- 2000-ben az Európa-bajnokság előtt két hónappal leégett a verseny eredeti helyszíne, a Budapest Sportcsarnok. De nem mondtuk le a rendezvényt, hanem más helyszíneket bevonva lebonyolítottuk. Ez a kényszermegoldás olyan jól sikerült, hogy a lengyelektől – elégtelen előkészületek miatt – elvett 2001-es női EB rendezési jogát is mi kaptuk meg – büszkélkedett Hegedűs Csaba.


A sportszakember előadásában a magyar sportdiplomácia megindító eseményeinek (pl. 1984: Los Angeles – a magyarok nem vehettek részt az olimpián) és emlékezetes eredményeinek (pl. 1988: Szöul – a magyarok jelzik első szocialista országként részvételüket az olimpián) hátterét is elemezte. Végül saját tapasztalatából származó hasznos tanácsokkal látta el a hallgatókat a hazai és nemzetközi sportszervezetek menedzselésével kapcsolatban.


Hegedűs Csaba előadása gyakorlatorientáltsága mellett az impulzív előadásmód miatt is emlékezetes marad.


Sajtóiroda-TB

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.