Munkába állt a „TEKNŐS"

2019, szeptember 16 - 11:29
Átadták a Debreceni Egyetem Sportgazdasági-Menedzsment és Teniszközpontját a Böszörményi úti campuson. A 860 millió forintos beruházást a kormány több mint 260 millióval támogatta.

- A hazai felsőoktatási intézmények között a Debreceni Egyetem rendelkezik az egyik legkiválóbb sportinfrastruktúrával, melynek az új teniszközpont az ékköve - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor az épület átadó ünnepségén. Hozzátette: habár lakossági igény indukálta a létesítmény megépítését, az egyetem és a város szoros együttműködésének révén a csarnok az egyetem területén kapott helyet.

A nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas teniszközpont sportolási és oktatási célokat is szolgál. Az épületben összesen négy teniszpálya, két iroda, öltözők és egy üvegfallal elválasztott közösségi tér kapott helyet. Az emeleten egy hetven és egy negyven férőhelyes tanterem, a pálya fölött pedig egy száz férőhelyes lelátó épült, valamint itt működik mostantól a Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági és - menedzsment Tanszéke is.

- A teniszcsarnok terve már több mint 10 éve felvetődött, de forrás hiányában akkor nem valósult meg. A most elkészült központ, amely formájából adódóan kapta a Teknős elnevezést, csak a kezdet, hiszen a fejlesztés második ütemében a szomszédos Kecskeméti János Sportközpont felújításával, egy küzdősportokra alkalmas csarnokkal és további nyolc szabadtéri teniszpályával szeretnénk bővíteni – részletezte Bács Zoltán kancellár.

Papp László polgármester szerint a fejlesztés jól mutatja a város és az egyetem együtt gondolkodását, de nagyon fontos volt a harmadik szereplő, a kormány is, mely pénzt adott a beruházáshoz.

- Büszke vagyok arra, hogy olyan egyetemünk van, ami Debrecenhez hasonlóan gondolkodik a sportról. Bizonyos tekintetben a várost is megelőzve támogatja, segíti, fejleszti a sportot, hasonlóan más világhírű egyetemekhez. Nem titkolt cél, hogy a Debreceni Egyetemet a régió vezető egyetemévé tegyük, hiszen az intézménynek néhány év múlva nem 30 ezer, hanem több mint 40 ezer hallgatója lehet és ebben a sportnak is fontos szerepe lesz – emelte ki a polgármester.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta, hogy hiánypótló fejlesztés valósult meg, és támogatni kell az egyetem vezetőségét abban, hogy bővítsék a központot.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a magyar sporttársadalom nevében köszönte meg az egyetem és a város vezetésének, hogy ilyen léptékű fejlesztéseket valósítanak meg, amelyből nemcsak a város, hanem egész Magyarország profitál.

- Debrecen fejlődése igazi sikertörténet, és mindennek a motorja a Debreceni Egyetem, mely a határon túl is nagyszerű hírnévnek örvend. 2010-ben stratégiai ágazattá nyilvánította a kormány a sportot, de ahhoz, hogy az ágazat tovább fejlődhessen, szükség van elkötelezett szakemberekre, modern infrastruktúrára, és nélkülözhetetlen azoknak a menedzsereknek a munkája, akik klubokat, sportlétesítményeket irányítanak. Emiatt is fontos, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fektet erre a szakirányra, amelynek jelképe ez a csarnok – hangsúlyozta az államtitkár.

A teniszközpont hivatalos átadása után Máthé Gábor siketlimpiai bajnok és Temesvári Andrea Grand Slam győztes teniszező tartott bemutatót az új pályákon.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.