A jövő pénzügyei

2019, július 18 - 13:31
A Debreceni Egyetem stratégiai partnerként vesz részt az elektronikus fizetési stratégia megalkotásában, az innovatív fizetési megoldások terjesztésében. Az intézmény vezetői erről írtak alá együttműködési megállapodást az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetségével.

Az elektronikus - más néven helyfüggetlen - fizetési megoldások gyors ütemű terjedésével egyre több korszerű számviteli és pénzügyi tudással rendelkező szakemberre van szükség. A piaci igényt felismerve lépett stratégiai partnerségre az intézmény a szakmai szervezettel. 

- A Debreceni Egyetem célja, hogy a vállalati és az intézményi gyakorlatot is jól ismerő, folyamatos önképzésre alkalmas szakembereket bocsásson ki. Ennek ma már része az innovatív megoldások folyamatos elsajátítása a pénzügyi területen is. Ebben talált kiváló partnerre az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetségében a DE Gazdaságtudományi Kar Számviteli és Pénzügyi Intézete - tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Bács Zoltán kancellár.

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége a közelmúltban került kapcsolatba a Debreceni Egyetemmel. A közös feladatok meghatározását követően az intézmény rektora eredményes együttműködésre számít.

- A szövetség azzal fordult hozzánk, hogy az intézmény vegyen részt az EFISZ elektronikus fizetési stratégiájának megalkotásában, és működjünk együtt a pénzügyi tudatosság növeléséhez szükséges célok meghatározásában. Bízom benne, hogy eredményes lesz a megállapodásunk – mondta Szilvássy Zoltán rektor.

A stratégiai megállapodás szerint a hazai innovatív elektronikus fizetési megoldások minél gyorsabb és minél hatékonyabb elterjedését, valamint a jövő generáció megfelelő képzését tűzte ki célul az egyetem és a szövetség.

- Azt szeretnénk elérni, hogy ezen a szakterületen Magyarország versenyképes maradjon, és akár vezető szerepre is szert tehessen Európában. Emellett az is kiemelt célunk, hogy a pénzügyi szolgáltatások elektronizálása a lakosság és a cégek mindennapjainak része legyen - fogalmazott Veres Mihály elnök. 
A felek a stratégiaalkotás, valamint a közös tanulmányok és publikációk elkészítése mellett a pénzügyi szemléletformálásban is együttműködnek.

- Ma Magyarországon a fizetések mindössze 15 százaléka zajlik elektronikus módon, tehát van még teendő ezen a területen, van hová fejlődni. A Debreceni Egyetemre egyfajta kihelyezett műhelyként tekintünk ebben a munkában – közölte Dávidházy Gábor Ákos főtitkár.

A felsőoktatási intézmény már évek óta eredményesen alkalmazza a digitalizáció adta új fizetési megoldásokat. Ennek egyik példája a vasárnapig tartó Campus Fesztivál, amely már évek óta készpénzmentes, azaz elektronikus fizetésű rendezvény, és ahol az egyetemi UD Infopark Nonprofit Kft. és a Debreceni Campus Nonprofit Kft. közös fejlesztésű és működtetésű UniPass fizetési rendszere működik. A FestiPay és a HelloPay ismert elektronikus pénztárcarendszerek mellett az UniPass is rendelkezik a szükséges minősítéssel, így az a megfelelő banki leolvasókon is használható.

- Nagyon fontosnak tartjuk a pénzügyi kultúra fejlesztését. Azon dolgozunk, hogy a fiatalok minél korábban elsajátítsák az alapvető pénzügyi ismereteket –hangsúlyozta Becsky-Nagy Patrícia egyetemi docens.


Az együttműködést Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Becsky-Nagy Patrícia a DE GTK egyetemi docense, Veres Mihály elnök és Dávidházy Gábor Ákos főtitkár írta alá július 18-án a Debreceni Egyetemen.  

Sajtóiroda

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.