A közgazdaságtan reformja

2019, május 10 - 10:57
A régió gazdaságfejlesztésében is jelentős szerepet kaphat a Debreceni Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közötti együttműködés keretében létrejövő MNB Tanszék. A közös célokról tartott előadást csütörtökön a jegybank szakembere a Gazdaságtudományi Karon.

- Hosszú távú célunk, hogy Magyarország egy fenntartható fejlődési pályára álljon, amelynek Debrecen, mint a Kárpát-medence keleti régiójának fővárosa, és azon belül pedig a Debreceni Egyetem kiemelten fontos pillére – hangsúlyozta Virág Barnabás, a jegybank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója a Gazdaságtudományi Kar (GTK) hallgatóinak, valamint oktatóinak tartott előadásán.

A Magyar Nemzeti Bank és a Debreceni Egyetem együttműködése révén szeptemberben egy új tanszék kezdi meg működését, ahol a jegybank szakemberei oktatják majd a hallgatókat.

- A Magyar Nemzeti Banknak több felsőoktatási együttműködése van, de reméljük, hogy ez az új kapcsolat, ami most a Debreceni Egyetemmel elindul, egy teljesen új modellt fog meghonosítani.  A közgazdaságtan fejlődése a 2008-as válság óta megakadt, és vannak olyan gazdasági problémák, például a társadalmi egyenlőtlenségek, vagy a környezetszennyezés, melyekkel nem tud megküzdeni a világ. Ez a közgazdászok részéről is egy egészen új gondolkodást igényel. Egyre több ismeretet kell átvennünk olyan korábban határtudománynak tekintett tudományágakból, mint a szociológia, a viselkedéstudomány, vagy épp a környezetgazdaságtan. A Debreceni Egyetemnek szinte minden tudományterületen komoly tradíciói, tapasztalatai vannak, ennélfogva megfelelő terep lehet ahhoz, hogy egy ilyen közös reformfolyamatot elindítsunk – részletezte Virág Barnabás.

A következő tanévtől az MNB három tantárgyat hirdet meg, amelyeket főként a közgazdász hallgatóknak ajánl a GTK.

- Egy gazdaságpolitikával, egy vállalati finanszírozással és egy üzleti informatikával, illetve ökonometriával foglalkozó tárgyról van szó ebben az együttműködésben. De nemcsak az oktatás területén tervezünk közös munkát, hiszen kutatások, tudástár létrehozása, és új oktatási módszertan bevezetése területén is nagy előre lépésre ad lehetőséget ez az együttműködés – emelte ki Pető Károly dékán.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.