Pallagról indultak

2019, január 29 - 16:18
Életem legjobb befektetése volt, hogy a Balásházyban tanultam – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájának keddi pályaorientációs napján. A politikus több tucat sikeres szakemberrel együtt osztotta meg életútját alma materében.

Fennállásának eddigi csaknem 80 évében többezer szakembert képzett a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma. Közülük sokan magas rangú állami, vagy helyi tisztségeket, vállalatvezetői pozíciót töltenek, vagy töltöttek be. Ezek a sikeres üzletemberek, polgármesterek, oktatók és kutatók, illetve kiváló sportolók osztották meg a jelenlegi diákokkal, saját életútjukon keresztül, hogyan építették fel karrierjüket, és milyen alapot adott mindehhez az egyetemi gyakorlóiskola.

-  Az életben a leginkább kamatoztatható dolog az, amit itt megtanultok. A ma bemutatott életutak is jól tükrözik, milyen jó befektetés az, hogy a Balásházyt választottátok. De emellett nagyon lényeges, hogy mindig készen kell állnotok, nyitottak legyetek az új dolgok befogadására. Számomra azért nagyon jó példa a Debreceni Egyetem az agrárium terén, mert azt a felismerét hozza magával, amit én is hirdetek, hogy a világban kialakult globális problémákra tisztán agrárválasz nincsen. De minden más tudományágnak az agráriumra kell épülnie, hiszen éhes ember nehezen talál békére – hívta fel a diákok figyelmét a Balásházy egykori tanulójaként Nagy István agrárminiszter az iskola Szakmai Napjának keddi megnyitóján.

A pallagi intézményben jelenleg csaknem ötszáz diák tanul az iskola mezőgazdasági, közgazdasági, élelmiszeripari, illetve sportgimnáziumi osztályaiban. Gyakorlatorientált oktatásukat a legújabb szakmai elvárásoknak megfelelve a régió vezető mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásaival, valamint a Debreceni Egyetemmel együttműködésben valósítják meg a duális képzés előnyeit szem előtt tartva.

- A Balásházyban érettségizők 90 százaléka továbbtanul, multidiszciplinális jellegéből adódóan főként a Debreceni Egyetem valamelyik karán. Viszont annak, aki a mezőgazdaságban, vagy az ahhoz kapcsolódó más ipari ágazatokban szeretne előre lépni, meg tanulnia innovatív szemlélettel, csapatban megoldani a feladatokat. A Debreceni Egyetem erre minden lehetőséget megad – emelte ki Szilvássy Zoltán rektor.

A Debreceni Egyetem rektora elárulta, hogy korábban az űrkutatásért felelős miniszteri biztossal egyeztetett arról, hogyan tud bekapcsolódni Debrecen a magyar űrtevékenységbe. Az innovatív szemlélet jellemzi a pallagi középiskolát is, hiszen a komoly infrastruktúrális fejlesztésekkel párhuzamosan a mezőgazdasági szakképzés teljes megújítására törekednek. 


- Ez a nap a szakma ünnepe, hiszen az egyes szakmai területek kiválóságait köszönthetjük falaink között, és tanulóinknak találkozási lehetőséget tudunk biztosítani olyan szaktekintélyekkel, akik példaképpé válhatnak számunkra. A Balásházyban diákjai ugyanis tisztában vannak azzal, hogy a 21. században kiemelkedő szerepe van a mezőgazdaságnak az egészséges élelmiszerek és alapanyagok előállításában. Ezért iskolánk mottója idén a megújulás, hiszen nemcsak a belső terek, tantermek és a kollégiumunk korszerűsítése fejeződik be hamarosan, hanem készülünk a mezőgazdasági szakképzés teljes megújítására is, hogy a jövő szakemberei lépést tudjanak tartani a rohamos technológiai fejlődéssel – hangsúlyozta Filep Miklós intézményvezető.

A Balásházy harmadik alkalommal szervezett pályaorientációs napján négy szekcióban összesen 37 előadás tartottak az iskola egykori, ma már sikeres diákjak. Köztük Tímár Zoltán Mikepércs és Antal Szabolcs Hajdúsámson polgármesterei, Pajna Sándor, az E-Közig Zrt. vezérigazgatója, Barna Miklós, a Magyar Állatorvosi Kamara elnökségi tagja, valamint Máté Péter korábbi válogatott labdarúgó.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.