„Kanyarban kell előzni”

2018, december 7 - 10:09
Az egyetemekre is fontos szerep hárul, hogy Magyarország kreatív technológiákon, új piacokon és új szövetségeken alapuló, gyorsan fejlődő, versenyképes gazdaságot építsen – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök a Debreceni Egyetemen tartott csütörtöki előadásában.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság hajdú-bihari szervezetének meghívására érkezett az intézmény Gazdaságtudományi Karára, ahol a válságkezelés magyar receptjét osztotta meg a hallgatósággal.

- Magyarország azért tudta sikeresen kezelni a legutóbbi pénzügyi, gazdasági válságot, mert strukturális reformokat vezetett be a megszorító politika helyett. A magyar modell egyszerre hozott egyensúlyt és a növekedést a gazdaságpolitikában. Ezt olyan célzott intézkedésekkel érük el, mint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, a foglalkoztatás bővítése, a devizakárosultak mentőcsomagja és az alapkamat fokozatos csökkentése, majd szinten tartása – sorolta Matolcsy György.

Hozzátette: a „fehérítésnek” köszönhetően az elmúlt időszakban a felére csökkent az adóelkerülés Magyarországon, a foglalkoztatás sohasem látott mértékben emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alatt van.

Az Európai Unió dél-európai tagállamai, az úgynevezett Club Med országok (Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország) ezzel szemben megszorításokkal próbáltak kilábalni a válságból, de emiatt a gazdasági teljesítményük jelentősen visszaesett. A jegybankelnök kiemelte, hogy gazdaságpolitika következő fontos feladata, hogy elősegítse a szükséges versenyképességi fordulatot, melyben az egyetemeknek is nagy szerepe lehet.


- Közösen kell megfogalmaznunk, hogy 2030-ra milyen legyen az igazán versenyképes magyar gazdaság. Egy újabb válság esetén sok ország áll majd egyvonalban a startnál, Magyarországnak pedig az a célja, hogy erre a helyzetre megfelelően felkészüljön, hiszen majd a „kanyarban kell előzni”. A felsőoktatási intézményeknek is arra kellene törekednie, hogy kreatív spin off, starup cégek létrejöttét támogassa, csakúgy, mint a Debreceni Egyetem, amely 2013 óta rakétaként tör felfelé – fogalmazott Matolcsy György.

Sajtóiroda - TB
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.