Logisztikával az Ipar 4.0 felé

2018, május 10 - 16:53
Az ipari forradalom, a digitalizáció komoly kihívás elé állítja a logisztikát. A legújabb technológiai megoldásokat és a fejlődési lehetőségeket is áttekintették a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán csütörtökön rendezett logisztikai konferencián.

- V2V, M2M, IoT, felhőalapú szolgáltatás, Big Data – nap mint nap új fogalmak és technológiák jelennek meg az iparban. Az alapvető szakmai ismeretek mellett ezekkel is tisztában kell lenniük a hallgatóknak ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan be tudjanak kapcsolódni a logisztikai cégek komplex környezetébe. Mi ennek támogatására törekszünk, mivel küldetésünk a megfelelő szakemberutánpótlás kiképzése – mondta köszöntőjében Felföldi János, a Gazdaságtudományi Kar Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézetének igazgatója a Böszörményi úti campuson tartott Logisztikával az Ipar 4.0 felé című tanácskozáson.

A Debreceni Egyetem 8 évvel ezelőtt, Kelet-Magyarországon elsőként indított mesterképzést ellátásilánc-menedzser szakon. Olyan szakembereket képeznek, akik az alapanyagtermeléstől  a végfogyasztóig terjedően az összes érintett vállalat logisztikai tevékenységét koordinálják.

- Célunk, hogy a hallgatók és a szektor szakemberei közösen készüljenek fel a jövő kihívásaira. Ennek jegyében 10 logisztikai céggel állunk kapcsolatban, ahol tanulóink gyakorlatukat tölthetik, illetve duális képzésbe kapcsolódhatnak be – tette hozzá Pakurár Miklós, a Logisztika Menedzsment Tanszék vezetője.

A logisztikai infrastruktúrát fejlesztő XANGA Investment & Development Group elnök-vezérigazgatója, Herdon István példákat mutatott a konferencia résztvevőinek a legújabb technológiai fejlesztésekből, többek között az eladó és pénztáros nélküli áruházakat, a drónnal történő kiszállítást és a vezető nélküli, elektromos kamiont.

- Ma már 7,5 milliárd ember él a földön, több mint fele nagyvárosokban. Ott alakulnak ki az oktatási és logisztikai központok, melyek az újszerű megoldásokat szolgáltatják. Egyes országok ebben a tekintetben rendkívül fejlettek, vannak viszont elmaradott területek is. Magyarországnak arra kell törekednie, hogy a fejlett régiókhoz csatlakozzon – emelte ki Herdon István.

A fejlődés jelei a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke szerint már láthatók az országban annak ellenére, hogy az olcsó munkaerő miatt komoly technológiai fejlesztések az elmúlt években még nem történtek.

- Az ipar logisztika nélkül nem működik, és ez fordítva is igaz. Információtechnológia, robotizáció és digitalizáció terén nagyon sokat kell fejlődnünk. Ha az Ipar 4.0-t veszem alapul, a raktártechnológia robotikája például jelentős fejlődésen mehet keresztül az elkövetkező időkben. Nagy anyagi befektetés szükséges hozzá, de az már középtávon megtérülhet és hasznot hozhat – vázolta Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke, a Trans-Sped Kft. és Delog Debreceni Logisztikai Központ és Ipari Park Kft. ügyvezetője.

A konferencia résztvevői példákkal illusztrálva tekinthették át mindezek után a vasúti árufuvarozás fejlesztési elképzeléseit, a smart beszerzés, termelés és raktározás lehetőségeit, valamint képet kaphattak a munkaerő és a robotizáció kapcsolatáról is.

Sajtóiroda-TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.