Indíts startupot!

2018, január 25 - 14:32
Évi fél milliárd forintos keretösszegű Innovációs Alapot hozott létre a Debreceni Egyetem a vállalkozókedvű hallgatók ötleteinek megvalósítására és piacra juttatására – jelentette be a kancellár szerdán, a DEViK évindító klubtalálkozóján. Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejle

 Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő innovatív Közössége (DEViK) 3 és fél évvel ezelőtt jött létre a Gazdaságtudományi, valamint később a Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar támogatásával. A szervezet havonta egyszer olyan előadásokat és kerekasztalbeszélgetéseket tart, melyen a hallgatók hasznos információkhoz juthatnak leendő vállalkozásuk elindításához.

- Azok számára szeretnénk többlettudást átadni, akik már egyetemi éveik alatt szeretnének vállalkozóvá válni. Találkozóinkon egyidejűleg tudnak tanulni, szórakozni, kapcsolatokat építeni, "bizniszelni", hiszen a mai fiataloknak már általában nincs idejük mindezt külön-külön megtenni – tájékoztatott Gályász József egyetemi docens, a DEViK klub mentora.

Az idei első rendezvényen a megyei iparkamara elnöke, Miklóssy Ferenc mellett a térség legnagyobb vállalkozói is részt vettek. Dajnoki Krisztina intézetigazgató egyetemi docens előadásában, elsősorban a cégvezetők figyelmét hívta fel a fiatal munkavállalók megváltozott igényeire, akik már nem a fizetés nagysága, hanem a légkör és a várható munkaélmény szerint választanak, vagy éppen váltanak igen gyakran és bátran munkahelyet.

A vállalkozói ökoszisztéma fejlesztése kapcsán Bács Zoltán kancellár azt hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem szervezeti felépítése mellett a környezetét is igyekszik olyanná alakítani, ami segíti a vállalkozó szellemű hallgatókat terveik megvalósításában.

- Az intézmény Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központja, valamint Innovatív Ökoszisztéma Központja mellett ezért jött létre az UD Ventures Kft. is, amely már a befektetési oldalt képviseli. Létrehoztuk továbbá a Debreceni Egyetem Innovációs Alapját (DEINA), amelyben az egyetem minden piaci bevételének 5 százalékát tesszük. Az így felhalmozódott évi 5-600 millió forintból tudjuk támogatni az arra alkalmas projektek indulását az államháztartási szabályok szerint – jelentette be Bács Zoltán.

Gémesi Zsolt, a DE Innovációs Ökoszisztéma Központ vezetője szerint soha nem volt még annyi forrás Magyarországon a jó ötletek megvalósításához, mint napjainkban. A DEINA félmilliárd forintos keretösszegén túl a fiatal vállalkozók GINOP inkubátorra is pályázhatnak, illetve a kormány által létrehozott 620 millió forint keretösszegű támogatási alappal is számolhatnak az igazán innovatív ötletek gazdái.

Kovács Zsolt, az EH Invest Zrt. igazgatósági elnöke elmondta, hogy a társaság jelenleg elérhető támogatási rendszerén túl hamarosan egy startup ösztöndíj bevezetését tervezik a hallgatók számára.

Lévay Csaba, a fővárosban évek óta sikeresen működő Bossconect Mentor Program alapítója pedig kiemelte, hogy tevékenységüket ebben az évben szeretnék 15 további nagyvárosra, köztük Debrecenre is kiterjeszteni. Ennek lényege, hogy a sikeres vállalkozókból álló mentorok választanak maguknak egy-egy fiatalt, akiket havonta egyszer személyes találkozón látnak el tanácsokkal ingyenesen. A tervek szerint a cívisvárosól és a régióból körülbelül száz fiatal vehet részt majd a programban.

Az est végén három startup is bemutatkozott, melyek közül az egyik éppen a DEVIK rendezvényen talált támogatóra, és két éve egyre nagyobb sikerrel veszi az akadályokat a piacon.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.