Pénzügyi digitalizáció felsőfokon

2017, október 26 - 14:43
A vállalatokra és a gazdasági képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézményekre is komoly feladatokat ró a pénzügyi világ digitalizációja. Mi várható? Mire kell felkészülni? Erre keresték a választ a Debreceni Egyetemen tartott controlling konferencián.

Jubileumi, 25. tanácskozását rendezte meg a Menedzsment és Controlling Egyesület az egyetem Gazdaságtudományi Karával közösen október 25-én a Böszörményi úti campuson. A Digitalizáció és a 3K - kommunikáció, kooperáció, koordináció című találkozóra idén minden eddiginél több, csaknem 150 vállalatvezető és gazdasági szakember érkezett az ország minden részéről.

- A nagy érdeklődés, a résztvevők magas létszáma is mutatja, hogy mennyire aktuális napjainkban ez a téma, hiszen a nagyvállalatokon kívül a kis- és középvállalkozásoknak, valamint a képzőhelyeknek is fel kell készülni a menedzsement és  controlling területén bekövetkezett, illetve a jövőben várható hatalmas változásokra. A digitalizáció miatt várhatóan szakmák szűnnek meg hamarosan ezen a területen, és még eddig nem ismert munkakörök jönnek majd létre – hangsúlyozta Radó István, a Menedzsment és Controlling Egyesület elnöke.

A Debreceni Egyetem második alkalommal ad otthont a rendezvénynek, melyen a szakterület neves képviselői mellett az intézmény oktatói is előadásokat tartottak.

- Az egyetem számára kettős kihívást jelent a pénzügyi digitalizáció. Felsőoktatási intézményként az oktatásban kell felkészülnünk arra, hogy a hagyományos tananyag mellett a legkorszerűbb informatikai ismeretekkel kibővített tudást adjunk át a hallgatóknak. Ugyanakkor ez egy eszközrendszer is számunkra a működés támogatására, amit igyekszünk maximálisan kihasználni – emelte ki előadásában Bács Zoltán kancellár, a DE GTK Számviteli és Pénzügyi Intézet vezetője.

A professzor hozzátette, hogy a Debreceni Egyetemen már 10 éve használnak Vezetői Információs Rendszert (VIR), és a felsőoktatási intézmények között itt működik az ország egyetlen SAP Kompetencia Központja, amely évente 9 millió könyvelési tételt kezel. Emellett egy saját fejlesztésű utazásszervezési rendszert is használ az egyetem, amely a dolgozói kiküldetések előkészítését, és a költségek utólagos elszámolását segíti.

Az egész napos konferencia plenáris előadásit követően a  délutáni workshopokon olyan gyakorlati témák is előtérbe kerültek, mint a sikeres controller kommunikációs készségei.

Sajtóiroda-TB
Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.