Asztalon a kutatási eredmények

2017, augusztus 14 - 11:52
Három kutatóintézetében nemesített vetőmagokat, valamint a pallagi kísérleti telepen termesztett gyümölcsöket is bemutatja a Debreceni Egyetem a Farmer Expón. Az intézmény oktatói emellett több szakmai konferencián tartanak előadásokat.

Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság három kutatóintézete közös standdal mutatkozik be a csütörtökön kezdődő mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon az egyetem Böszörményi úti campusán.

Saját nemesítésű vetőmagjai közül többek között csillagfürt, mohar, zöld- és szárazbab, zab, borsó, lucerna, tritikálé és köles fajtákat hoz el az eseményre a Nyíregyházi Kutatóintézet. Az intézmény a több évtizedes, folyamatos nemesítési tevékenysége eredményeként 20 növényfajból csaknem 50 elismert fajtával rendelkezik, és több mint 60 növényfajta fenntartó nemesítését végzi. A választékban megtalálhatók a klasszikus, nyírségi térségre adaptált fajták ugyanúgy, mint az új kor követelményeinek megfelelő intenzív biológiai alapok. Az alternatív növények faj-és fajtaportfoliója európai szinten is egyedülálló. Bemutatnak ezek mellett olyan fás- és lágyszárú növényeket is, amelyeket a nyíregyházi intézet 1988 óta működő növénybiotechnológiai laboratóriumában (In vitro) állítottak elő.

A Karcagi Kutatóintézet is saját fajtaválasztékával várja a gazdákat, többek között őszi kalászosok: búza, árpa, tritikálé, valamint alternatív növények, őszi pillangósok, őszi borsó, pannon bükköny és szegletes lednek vetőmagjait állítják ki standjukon, cirokfélék, köles és karcagi angolperje fajták mellett. Megismerhetik a látogatók azt a biogazdálkodásban is használható, juhtrágya-alapú komposztot is, amit szabadalmaztatott a karcagi intézmény. A nitrogénben dús, speciális anyagot a saját, 700 anyajuhból álló, mélyalmos juhászat trágyájából állítják elő.

Asztalra kerülnek majd a Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepen termett friss gyümölcsök is a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet jóvoltából, különböző csemegeszőlő-, szilva- és almafajtákkal várják az érdeklődőket az AKIT standjánál.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is külön egységként mutatkozik be a Farmer Expón a Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium. Az intézmény tanulói és tanárai ízelítőt kínálnak a gyakorlókertjükben megtermelt növényekből: paprikákból, paradicsomokból, uborkákból, hagymákból, illetve népszerűsítik az iskola képzéseit. Mindemellett mintegy 40 diák a vásáron kiállított állatok gondozásába, felügyeletébe is besegít.

A kiállítás mellett a szakmai programokban is részt vállalnak az egyetem szakemberei. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatói a zöldség- és gyümölcs ágazati, valamint a szarvasmarha-tenyésztési konferencián tartanak előadásokat, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet táplálkozástudományi szakértője pedig a nyúlhúst mint funkcionális élelmiszert vizsgálja majd. A Farmer Expó augusztus 17-én, csütörtökön 10 órakor kezdődő megnyitóján Jávor András, az Agrár Kabinet elnöke és Dobránszki Judit, az AKIT főigazgatója képviseli a Debreceni Egyetemet.

Sajtóiroda - TH


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.