Tudomány a gyakorlatban

2017, március 23 - 16:14
A hallgatók az aktuális gyakornoki lehetőségekkel ismerkedtek, az oktatók és a fogadó cégek pedig a képzéssel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiket vitatták meg a Debreceni Egyetem Böszörmény úti campusán tartott fórumon.

Több mint 50 cég részvételével második alkalommal szervezett közös Gyakornoki Fórumot az egyetem Gazdaságtudományi Kara (GTK), valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) március 23-án. A két kar összesen 800 partnerrel áll szerződéses kapcsolatban azért, hogy hallgatóik a számukra legmegfelelőbb gyakorlati helyek közül választhassanak.

- A jövőben még fontosabb lesz, hogy a piaci szereplőkkel élő kapcsolatot tartsunk fenn, hiszen az idén felvett diákoknak már az új kimeneti követelményrendszernek kell megfelelniük. Eszerint a gyakorlati oktatásnak legalább 60 százalékot kell kitennie a teljes képzési időben – hangsúlyozta Juhász Csaba, a MÉK dékánhelyettese.

A Debreceni Egyetem két karán évente összesen ezer hallgató vesz részt gyakorlati képzésben, és egyre többen végzik tanulmányaikat duális formában. A MÉK jelenleg öt szakon teszi ezt lehetővé hallgatói számára, a GTK-n pedig idén indult az első szak ebben a gyakorlatorientált rendszerben.

- A logisztikai menedzsment mesterszakunkat az idei keresztféléves képzésben először indítottuk duális formában, és szeretnénk még további három népszerű képzésünkben bevezetni 2018-tól: a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem-marketing és a pénzügy-számvitel alapszakokon. Ezért kiemelten fontos, hogy ismerjük a hallgatóinkat fogadó partnercégeink elvárásait – jelentette be Pető Károly, a GTK dékánja.

A két kar gyakorlati képzéseivel kapcsolatos adminisztratív és szervezési feladatokat a MAG Praktikum Nonprofit Kft. végzi. A cég a gyakornokokkal és az őket fogadó partnerekkel egy kérdőíven értékelteti a közös munkát a gyakorlatai idő végén.

- A felmérésünkből kiderült, hogy a végzett hallgatók több mint fele azonnal el is tud helyezkedni a korábbi gyakorlati helyén, ami nagyon jó arány. Kiderült azonban az is, hogy sokkal nagyobb igényük lenne az önálló munkavégzésre, ami mindenképpen tanulság lehet a fogadóhelyek számára is – részletezte Dékán Tamás ügyvezető.

A gyakornoki pozíciókat kínáló cégekkel és a gyakornokok felé támasztott elvárásokkal a kerekasztal beszélgetést követően ismerkedhettek meg a hallgatók a Böszörményi úti campus aulájában rendezett börzén.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.