A kar története

A Kar gyökerei, strukturális fejlődése, szervezeti egységei

Az agrárgazdasággal kapcsolatos tudományterületnek több mint félévszázados hagyománya van intézményünknek. A "40 éves az Üzemtani Iskola" c. rendezvényen 1997-ben, a tudományterületen kimagasló eredményt elérő személyeket is ünnepeltük. A Gönczi Iván és Kádár Béla professzorok nevével fémjelzett iskola-alapításnak számos követője volt. A nemrég elhunyt Ács Antal professzoron kívül a már nyugdíjas, de aktív közéleti tevékenységet betöltő Kurucz Gyula, Vadász László professzorokat említhetjük a jelenleg is aktív oktatókon, kutatókon kívül. A tudományterület a kezdeti üzemtanos "gyökérből" táplálkozva fejlődött és ebből építkezett a jelenleg is fennálló struktúra.

Több, a tudományághoz közel álló szervezeti egység és tanszék alakult az elmúlt évtizedekben. A főként gyakorlati oktatást koordináló "Alkalmazott Üzemtan Tanszék", 1983-tól Vezetési és Munkaszervezési Tanszék, 1999-től pedig új tevékenységgel és profillal Vezetéstudományi valamint Munkatudományi Tanszékként működik. 1994-ben megalakult a Számviteli és Pénzügyi Tanszék, 1995-ben új tartalommal bővült az Agrárgazdaságtani Tanszék, amely Agrárgazdaságtani és Közgazdaságtani, valamint Marketing és Üzteti Tanszék néven végzi tevékenységét. Ugyanebben az évben alakult a Vidékfejiesztési és Tájhasznosítási Tanszék is. A Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék 2000-ben kezdte meg önálló tevékenységét. Az Agrárinformatikai és Alkalmazott Matematikai Tanszéket 1998-ban a tanszéki struktúra átszervezésével hoztuk létre, 2002-től új névvel és tevékenységi körrel "Gazdásági- és Agrárinformatikai Tanszék" elnevezéssel működik.

A szervezeti struktúrát érintő változásokat az elmúlt években különböző tanszéki összevonások jelentették. 2006. július 1-jétől új tanszékként működik a Vezetési és Munkatudományi Tanszék és a Vállalatgazdaságtani és Marketing Tanszék. 2007. augusztus 1-jétől a Vidékfejlesztési és Agrárgazdaságtani Tanszék néven került összevonásra a korábbi Vidékfejlesztési és Tájhasznosítási Tanszék, valamint az Agrárgazdaságtani és Közgazdaságtani Tanszék.

Az új típusú szakok megjelenésével a kari képzési szerkezet átalakulása megkövetelte mind a kari szervezeti struktúra, mind a kari név módosítását, amelynek eredményeként az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar 2009. július 1-től Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar néven folytatta tovább működését.

Frissítés dátuma: 2017.11.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.